26. 11. 06

Noč ima svojo moč (in svoje čare tudi)

Nočna fotografija je prav posebna veja fotografiranja, ki jo je sigurno poskusil že vsak. Stojalo, daljinski ali žični sprožilec, dolgi časi, slabe možnosti ostrenja .... in na koncu težave z nastavitvijo beline, saj so na posnetku običajno tako neonske kot običajne svetilke, potem pa se odloči, kaj bi.

Na posnetku zgoraj in spodaj je slikano obzidje v Kotoru (Črna gora), ki se vije iz starega mesta na vrh trdnjave San Giovanni (1,5 ure peš maširanja).
Poskus slikanja dela Nuklearke v Krškem. Imel sem nataknjen objektiv 80-400, tako da mi je bil sosednji hrib preblizu. Zaradi teme in nerodnosti, pa mi zamenjava za širokokotnega ni uspela. (Bom ponovil vajo)

Oba posnetka zgoraj, pa prikazujeta Tovarno celululoze in papirja VIPAP Krško, tik pred ustavitvijo obrata celuloze, (to dokazuje dim, ki se vali iz dimnikov) ko je imelo 350 delavcev še svoj vsakdanj kruh.

5 komentarjev:

OLKI pravi ...

Kotor je krasen že sam po sebi, takole pa sploh paše očem. Papirnica je pa tak hud potencial za nočno fotografiranje, da je kar hudo.

Bravo Hajtnikov.

Gregor Harih pravi ...

Tele nočne industrijske z dimom so vedno hude. Splph ko piha veter in dim nese. Lepo si tole pofotkal.

lp Gregor

Lenart Senica pravi ...

ja belino je res težko nastaviti.
kok je pa kej s termičnim šumom? sej maš nikona, ne?



lp senica

OLKI pravi ...

O šumu smo se pogovarjali še 100x. In če ga želiš videt ga boš našel povsod. Jaz ga ne vidim več, so pač orodja, ki ga porihtajo, ko delaš na 1600ISO in pa tudi aparati so sedaj že tako porihtani, da ga do 800-1000 niti ne vidiš veliko.

Lenart Senica pravi ...

ja šele zdaj vidim kako je ves komentar izpadel. ''kako je s šumom? sej maš nikona...''
nisem tako mislil, osebno mi je nikon bližje kot canon, sam imam pa olyja:D

ne bom več težil s šumom, ga mam na svojem preveč