5. 4. 07

Javorolistna platana (Platanus x hispanica Muenchh)

Že nekaj dni me pri sprehodih vznemirja velikan, ki stoji sredi parka. Na njem je tablica z imenom. hitro naredim par fotk in na net pogledat za kaj gre. Vir spodnjega besedila je spletna Gea.
Leta 1920 so v Londonu natančno popisali vse mestno drevje in presenečeno ugotovili, da je med njimi kar 60 % platan. Čeprav bi danes težko kje našli mesto, kjer bi ena drevesna vrsta tako močno prevladovala, pa je javorolistna platana še vedno eno najpogostejših mestnih dreves tudi v Sloveniji. To ni nič nenavadnega, saj je v resnici ena najbolj prilagodljivih drevesnih vrst.
Javorolistna platana je daleč najpomembnejša kot okrasna drevesna vrsta. Skoraj po vsem svetu jo sadijo zaradi lepega debla z nenavadno skorjo, lepega listja in široke krošnje, ki ustvarja senco in je zaradi zanimive oblike še posebej privlačna pozimi. Ker potrebuje veliko prostora, je primerna za odprta mesta po parkih, sadimo jo posamezno, posebne učinke pa zaradi zanimive skorje dosežemo, če jo sadimo v redke skupine iste vrste ali v drevorede. Če želite platano posaditi v svojem vrtu, je treba prej vsekakor dobro premisliti, saj takrat, ko zraste do polne velikosti, zavzame toliko prostora kot le malokatera drevesna vrsta. Zanjo je značilna velika sposobnost obraščanja in odganjanja mladih poganjkov, v toplih legah je celo primerna za obrezovanje v visoke žive meje ali pregrade. Njen les je kakovosten, vendar ga je težko cepiti in obdelovati. Največ ga porabijo za kurjavo, lepše dele debel tudi za notranjo opremo, zaboje, sode, glasbila in celo za izdelavo dragocenega pohištva in furnirjev.

Ima značilen vzorec na skorji
Odlično je prilagojena na težavno okolje, v kakršnem mora rasti v mestih, dobro prenaša onesnažen zrak, steptana mestna tla in pomanjkanje rastnega prostora, po drugi strani pa tudi pogosto obrezovanje ali poškodbe. Rada ima svetla mesta, vendar lahko dobro raste tudi v polsenci. Odlikuje se z odpornostjo proti nizki temperaturi in s hitro rastjo že od zgodnje mladosti naprej.

Škoda, da še ni ozelenela.

2 komentarja:

Peter pravi ...

Evo ga in spet sem se nekaj naučil :)
dober vnos!
Lp Peter

Anonimni pravi ...

Ima pa tudi svoje slabosti:
- na njej prebivajo mušice, ki množično vdirajo v stanovanja
- z drevesa prši sok, ki na svetlobi postane rjav in se z avtomobilskega laka zelo težko ali praktično ne odstrani.