5. 4. 07

Zlodejev graben

Začel bom z Velecvetno magnolija (Magnolia grandiflora), ki je za mnoge prva med magnolijami in eno najlepših dreves sploh. Še včeraj so bili samo popki, danes pa so prav eksplodirale po celem parku.
Nadaljeval pa z opisom sprehoda v Zlodejev graben. Iz centra Dobrne je do ozke, približno kil ometer dolge soteske hudournega potoka Dobrnice prav blizu. Ime je dobila po Zlodejevi kmetiji na Klancu. Ime kmetije se je preneslo tudi na hrib Zlodejev reber. Ob poti lahko opazujemo številne brzice in slapove, ter žal, opuščene mline in žage, ki s svojo slikovitostjo še danes navdihujejo obiskovalce. Namenila sva se do slapov Drenovec, po krasno urejenih pohodnih poteh, vendar je na žalost vodostaj tako nizek, da slapov praktično ni. Je pa dovolj vode v t. im. Kneipovem vrelcu zdravja .........., ki se nahajajo pod še eno zanimivostjo, jamo Ledenico.
V kamniti strmini so v daljni preteklosti naravno jamo apnenčastega izvora razširili in spremenili v skladišče ledu za hlajenje piva iz pivovarne v graščini Dobrnica. Kasneje je služila za skladišče in hladilnico pijač. V zimskih mesecih so vanjo spravljali led, ki so ga dobivali v bližnjih ribnikih, in se je obdržal vse tja do konca poletja.

1 komentar:

Anonimni pravi ...

A sta se z Miro kaj poknajpala?