13. 10. 06

Oswiecim~Auschwitz Birkenau

Poletno dopustniško rajanje sva preživela na krajši poti preko Madžarske in Slovaške na Poljsko, kjer naju je zanimal predvsem Krakow ter rudnik soli Wieliczka, seveda pa nisva mogla mimo ene najhujših tragedij v človeški zgodovini in največjega spomenika omračenemu človeškemu umu.

Nad celotnim področjem taborišč, ki so bila tri glavna:

ki so imela preko 40 podružnic, je v zraku čutiti nekakšno "tesnobo" , ki se je rešiš šele nekaj ur po obisku spominskega parka.

Presenečen sem bil, ko sem videl, da Izraelske srednje šole organizirajo ekskurzije (mogoče celo maturantske izlete) v Auschwitz, kjer se zbirajo pred spomenikom in dolge ure molijo ter prepevajo.

Pri fotografijah, ki jih bom nanizal je vsaka beseda odveč. Razen manjših komentarjev kaj je na sliki, vas bom prepustil zgovornim posnetkom, pa si skušajte ustvariti svoje mnenje o grozotah, ki so se tam dogajale.





Vhod je bil (in je) zaznamovan s ciničnim napisom »Arbeit macht frei« (Delo osvobaja).





Sredstva prisile



Zloglasni dimnik krematorija, ki se obnovljen nahaja v taborišču Auschwitz I. Ta krematorij je bil manjši od porušenih, ki kot opomin človeški norosti stojijo v Birkenauu in ob katerih na zgornjem posnetku molijo mladi židje.













Tudi sam krematorij je obnovljen in pogled nanj ta pretrese in te ne pusti ravnodušnega.











Še par mračnih utrinkov iz večjega taborišča Auschwitz - Birkenau, ki je bil predvsem uničevalno taborišče, za razliko od predhodnega, ki je bil vsaj sprva namenjen kot taborišče za vojne ujetnike.

Že na postaji (na sliki) so ločili starce, ženske in otroke in jih takoj odpeljali na "kopanje", zdravi in močni možje in ženske, pa so bili odpeljani v delovne kampe.

6 komentarjev:

OLKI pravi ...

Dejstvo, da te tole ne more pustit ravnodušnega, ampak zdej pa hitro nove poste gor z manj obremenilno vsebino.

Fotke pa všeč.

Gregor Harih pravi ...

Sam sem bil v Dachau-ju in imaš marsikaj za pofotkat. Se mi pa zdi, da je Auschwitz še boljši za fotkanje. Btw, dobre fotke.
lp Gregor

OLKI pravi ...

Sem že včeraj post pisal, pa vidim da pozabil na koncu kliknit "publish".

U glavnem, lepo in fajn. Fotke krasne, zbujajo nelagodje in sram, da smo ljudje...ampak, dej ti meni Samo hitro na blogec kaj manj depresivnega, imaš ti s tega izleta še veliko lepega za pokazat.

Unknown pravi ...

se strinjam z Gregorjem res si posnel dobre fotke, ki ti dajo malo mislit kako je bilo tam in kakšne grozovite stvari so se dogajale.

OLKI pravi ...

Eto poizkušam napisat comment 4-tič.

U glavnem fino in fajn. Fotke krasne, misli ravno tako zaplavajo, sedaj pa prosim objavi še kaj drugega s tega izleta, ker fotk dobrih imaš bojda, da kar boli!!!

Lenart Senica pravi ...

zadnja fotka je najboljša! ja res te ne morejo pustiti ravnodušnega.
lp lenyn