15. 11. 07

Pranger - sramotilni steber

DSC_9647.jpg

V Sloveniji je 12. krajev, ki imajo ohranjeni pranger ali sramotilni kamen. To so srednjeveške kulturne znamenitosti, na katerih je grajska ali trška gospoda kaznovala prestopnike. Grajski ali trški »rihter« je obsodil in nato v soglasju z gospodo izrekel kazen.

Privezani na sramotilni kamen so se znašli; tatovi, prešuštniki, sumljivi postopači, prepirljivci,…. Vsi tisti pač, ki so po mnenju gospode ravnali v neskladju morale za njen stan.

DSC_9639.jpg

Sramotilni kamen je bil postavljen na mestu, kjer se je zlivalo največ ljudi- običajno ob cerkvi.

DSC_9671.jpg


Kaznjenci so bili običajno privezani na pranger od jutra do večera, brez vode in hrane, kjer so jih mimoidoči smeli žaliti, opljuvati, obmetavati z govnom…

Slike prangerjev je posnela Mira in sicer si sledijo:

prvi: na Pilštanju
drugi: Podsreda
tretji: Planina nad Sevnico

Poleg Prangerja pa je stala pogosto še mučilna naprava in tudi ta je posneta na Pilštanju.

DSC_9648.jpg


Mislim, da bi morali število prangerjev povečati in obuditi te "lepe" navade, predvsem bi mamje obešali naše lažnive politike, ko bi v tretjem letu svojega mandata še vedno ne izpolnili svojih predvolilnih obljub, pa že pripravljajo celo serijo novih, ki nam jih bodo pričeli trositi čez dobre pol leta. (lahko se pa zgodi, da že prej).

Zatorej, hitro v izdelavo prangarjev in naj začne veljati ideja:
PRANGAR V VSAKO SLOVENSKO VAS !!!

3 komentarji:

Žiga Gričnik pravi ...

Ja prangerji ja... Ob tvoji reportaži, kar vidim profesorja, ki nam je pri Pravni zgodovini razlagal o njih.
Bi se kar strinjal, da bi jih uvedli nazaj, vendar bi osebno privezal še koga drugega kot le politike:) Samo kaj, ko imamo danes človekove pravice, razne postopke sojenja,...

Gregor Krašnja pravi ...

Hehe, Samo se kar strinjam glede predloga˝Pranger v vsako vas˝ Bojim se pa tega, da bi bila zelo dolga vrsta pred njim, razen če bi jih bilo več v eni vasi :) Pa tudi kazen je prekratka, vsaj dva dni bi moral tam viset.

Anonimni pravi ...

Zamisel: Pranger v vsako vas je tudi meni zelo všeč. :)))