19. 5. 07

Še kar Bivša Juga

Enostavno si ne morem pomagati. V Makedoniji sva si kupila meni izredno ljubo revijo, ki podira vse Evropske tabuje o zdravi prehrani ....


Že sam naslov pove vse. Vsebina pa, mmmm, rajsko. Za pokušino prilagam dva recepta (sta že preizkušena).

Zarebrnice (kremenatli) polnjene s klobaso

Potrebujemo:

  • 4 zarebrnice
  • 1 prekajena klobasa
  • 5 vloženih pekočih paprik
  • 200 g kajmaka
  • 2 kokošji jušni kocki
  • peteršilj
  • pol čebule
  • 2 kavni žlički gorčice
  • 50 ml belega vina
  • olje, sol in mleti črni poper
Zarebernice zarežemo, tako da ustvarimo žepke. Meso potolčemo.

Klobaso narežemo na drobne kockice in jih zmešamo z drobno nasekljano čebulo, peteršiljem pekočimi paprikami ter gorčico in belim vinom. Z dobljenim nadevom napolnimo zarebrnice, jih zapnemo z zobotrebcem in pečemo na naoljenem žaru.

Preostalo maso prepražimo na vročem olju.

Jušni kocki raztopimo v pol litra vrele vode. V posodo, kjer smo pražili preostalo maso primešamo ostanek belega vina, juho in kajmak.

Spečene zarebrnice razpostavimo na servirni krožnik in jih prelijemo z izdelano omako.

Priporočamo, da ob mesu servirate kvalitetno suho črno vino Merlot, ohlajeno na 16 do 18°C.

in še desert

Doboš torta

Za oblate: 170 g moke
6 jajc
170 g sladkorja

za filo: 10 jajc
400 g sladkorja
250g masla
100 g jedilne čokolade

za preliv: 200 g sladkorja

Razbijemo jajca in ločimo beljak in rumenjak. Zmešamo romenjake s85 g sladkorja. Zmešamo tudi beljake s 85 g sladkorja. Previdno obe masu umešamo in dodamo 170 g moke. V naoljen kalup vlijemo 1?5 mase (kot za palačinko) in v segreti pečici pečemo 10 min na 200°C. Tako spečemo vseh 5 plasti testa.
V posodi umešamo 6 jajc in nato še 4 rumenjake. vse polahko mešamo in dodamo 400g sladkorja.

Z mikserjem vmešamo maslo, naribano jedilno čokolado in dodamo zmešana jajca s sladkorjem. Prvo spečeno oblato premažemo s polnilom in na njo položimo drugo. Tako premažemo s polnilom vse oblate.

Ko so vse premazane s polnilom, vzamemo manjšo posodo in pripravimo preliv in sicer 200g sladkorja mešamo v posodi, dokler se sladkor ne utekočini in postane svetle karamelne barve. Ko je sladkor primeren, ga polijemo in enakomerno razmažemo po po zgornji plasti kolača.

Ob tem kolaču servirajte suho belo vino Chardonay ohlajeno na 10 do 12°C.

Kot odličen zaključek ukusnega obroka pa postrezite še šalico prave kave.

Pa dober tek!

3 komentarji:

Gregor Krašnja pravi ...

Lepo to, lepo, pa tudi okusno ozgleda. Guzman, kaj če bi ti tole naredil, mi pa pridemo preizkusit vse skupaj :)hehehe

lp

Aljo pravi ...

zakon :D

revija me potolaži, hehe
anoreksija pa to, hehe

OLKI pravi ...

Ahahahahha..končno normalna revija!!!!